Wednesday, 18 September 2013

PETUA ATASI ANAK SEMBELIT TANPA UBAT DOKTOR

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Ramai tak ibu kat luar sana mengalami masalah anak sembelit? Haa!!Harini saya nak share sedikit pasal petua2 atasi anak sembelit. So far, Nur Iman belum kena sembelit lagi.Yerla, anak susu ibu ni tu la kelebihan dia. Sentiasa lawas.hehe...Sembelit dikalangan anak berumur setahun kebawah kebiasaannya after kita introduce susu formula. Disebab itula, anak yang minum susu formula digalakkan susunya dicampur dengan makanan pelawas seperti prun, apricot, sayuran berfibre dan lain2 lagi.

 
SIMPTOM-SIMPTOM SEMBELIT

✿Bagi bayi yang berusia kurang dari tiga bulan, sembelit jarang berlaku, walaupun bayi anda diberikan susu formula.

✿Sesetengah bayi akan mendengus dan meneran pada setiap pergerakan, walaupun tidak semestinya disebabkan sembelit. Tetapi, jika bayi anda menangis dan kelihatan tidak selesa, periksalah dengan pakar pediatrik anda. Jika bayi anda mengeluarkan
najis pejal kurang daripada sekali sehari, ini biasanya adalah sembelit.

✿Bagi bayi yang lebih berusia dan sudah mula makan
makanan pejal, simptom-simptomnya termasuklah:
  • meragam, sakit abdomen dan gastrik;
  • abdomen yang keras;
  • sakit abdomen yang mengurangkan pembuangan air besar;
  • najis bercampur darah, selalunya berpunca dari luka (fisur) rektum yang disebabkan oleh najis yang keras;
  • najis yang sukar dikeluarkan dan berketul-ketul.

JOM BACA TIPS MUDAH MELEGAKAN DAN MENCEGAH ANAK SEMBELIT
 
✿ Mengalakkan bayi lebih bergerak, misalnya anda boleh membaringkan bayi lalu menggerakkan kakinya seolah-olah mengayuh. Ataupun galakkan dia lebih merangkak. Kekurangan aktiviti fizikal akan menyebabkan sembelit, perlahan-lahan urutkan perut bayi dengan pergerakan bulatan selama beberapa minit
 
✿ Tambahkan serat dalam diet bayi. Misalnya, anda boleh memberikannya jus buah-buahan. Tetapi jangan beri terlalu banyak kerana ia akan mengurangkan pengambilan susu. Jika bayi anda telah diperkenalkan makanan pejal, anda boleh meningkatkan pengambilan bran, bijiran, buah-buahan segar (contohnya prun, pisang dan aprikot) serta sayuran. Pastikan bayi anda diberi cecair yang mencukupi. Berikannya air masak atau sedikit jus buah-buahan (terutama epal, pir atau prun) di antara penyusuan terutamanya apabila cuaca panas.
 
✿ Jika dia makan makanan pejal, kurangkan makanan penyebab sembelit seperti nasi, pisang atau bijiran

✿ Jika buah-buahan sayur-sayuran pun anak tak suka makan, cuba berikan Mealshakes Shaklee. Minuman khasiat berperisa vanilla ni bukan sahaja sedap diminum tapi nutrisi lengkap yang mempunyai 24 jenis vitamin dan mineral yang di perlukan badan. BaGAIMANA iainya dapat membantu dalam mengatasi sembelit??. Mealshakes mempunyai kandungan serat yang cukup untuk keperluan badan dalam membantu dalam pencernaan. Tu je ke khasiat mealshakes???Sure la banyak lagi. Jom berkenalan sedikit dengan mealshakes Shaklee yang glamour ni =)

KHASIAT MEALSHAKES:-

1. Nutrisi Lengkap
~mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat akan menyebabkan menyukarkan kadar penyerapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. ia turut mengandungi lecithin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak

2. Membekal nutrisi kepada sel tubuh
~kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel kulit, kuku, rambut, darah, organ, imun dan lain-lain

3. membantu tumbesaran
~mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses pembesaran tubuh badan

4. Anti oksida
~Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen anti oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

5. Mengembalikan seri wajah
~mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan kuprum yang cukup untuk membina sel-sel darah yang sihat, sekaligus memberi kompleksi wajah yang lebih cantik

6. detokfikasi
~kaya dengan serat larut untuk membanu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus

7. kelazatan rasanya
~ minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktosa semulajadi, penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan.

Meal Shakes untuk siapa...?

 Meal Shakes sesuai untuk seisi keluarga :
- bayi (1 tahun ke atas)
- pelajar
-kanak-kanak sedang membesar
- ibu mengandung
- para atlet
- vegetarian
- orang yang sedang sakit
- orang sibuk bekerja 
dan 
- orang yang selalu mengambil makanan segera (makan tidak tentu masa dan kandungan nutrisi tidak lengkap).

So, apa lagi!! Jom order sebotol sekarang!
Hubungi saya untuk mendapatkan Meal Shakes anda secara pos atau Cash on delivery :)





* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan dan mencegah sebarang penyakit.

20 comments:

nuralisha. athirah said...
This comment has been removed by the author.
nuralisha. athirah said...

Salam kenal kak fatin nabila sy as nak tnya shaklee tu blh atasi mslh smbelit ke..bape hrgnya?

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

fatin nabilah said...

Wassalam..dik.InshaAllah mealshake bole mmbntu smvelit anak yg setahun keatas sebb die tgi serat macam akak cite kat atas..secanister tu rm113 tahan dlm 2 bulan..baby adik brp tahun?minum susu formula?:)

Dr Akbar Abdullah said...

Masalah sembelit di kalangan kanak-kanak juga boleh dirawat dengan pemberian probiotik kerana ia dapat menstabilkan koloni bacteria sihat di dalam usus dan melancarkan pergerakan peristalsis usus.

Dr Akbar Abdullah said...


Info yang menarik mengenai rawatan sembelit dengan menggunakan Extra Virgin Olive Oil. Selain itu, kita juga harus berhati-hati dengan ubat dan vitamin yang kita makan kerana kesan sampingan ubat dan makanan tambahan juga boleh menyebabkan sembelit. Antaranya ialah ubat antacid (untuk rawatan gastrik), ubat narkotik (mengandungi morfin) yang digunakan sebagai ubat tahan sakit dan vitamin zat besi.

Cikgu Jamila said...

sbb tu masa anak sy sembelit, sy bg dia minum susu formula yg ada prebiotik. sy pilih mamil sbb mamil ada prebiotik yg boleh mnghalang sembelit pd kanak2. alhamdulillah, mamil boleh halang smbelit pd anak sy. malah, scara tak langsung, susu formula juga boleh mmbantu perkembangan dan pembesaran kanak2.

Mak Jemah said...

yep. tu mak setuju nyah. sbb mamil kalau tgk kandungan, level penuh kot kandungan DHA compare dgn susu lain. tu yg mak suka bg mamil kt anak mak. biar dia mmbesar eloookk gittew

Cikgu Jamila said...

kerlaasss maaaak.. hahaha!
tp tu la, sy pon sbnrnya tak tau jugak mamil boleh bantu halang sembelit kat budak2. sy tau pon sbb ada kwn yg dh pernah guna mamil. dia la yg bgtau itu ini psl mamil. lepas sy try guna sndiri, dlm 7-8 hari sembelit anak sy ilang. trus sy yakin kt mamil. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...